Library live: Skrivprocessen bakom "Doftspår" – Lunchföreläsning med Olle Wranne
Publicerad den 18 mars 2025
Träffa tekniklektor Olle Wranne som pratar om skrivprocessen och hur hans första roman kom till världen.
Drömmer du om att bli författare och kanske ge ut en egen bok någon gång? Missa då inte föreläsningen med Olle Wranne, tekniklektor vid Institutionen för industri- och materialvetenskap. Han debuterade hösten 2024 med "Doftspår", en thriller i akademisk miljö, och kommer att dela med sig av sina tankar kring kreativitet och skrivprocessen.
Vad: Föreläsning med Olle Wranne
När: 10 april, klockan 12:15 – 12:45
Var: Kuggen, Lindholmen
Biblioteket bjuder på kaffe och kaka!

Olof Wranne har en dubbel bakgrund inom teknik; maskinteknik Chalmers tekniska högskola, samt är industridesigner MFA från HDK, Högskolan för design och konst vid Göteborgs universitet. Wranne har arbetat som konsult i industriprojekt från 1996. Arbetsområden har varit konsumentelektronik, diverse industriprojekt och inom Automotive design på Volvo cars.
Vad har varit roligaste/svårast med att skriva Doftspår?
-Roligast var när jag var inne i scener och hade ”flow”. Då flöt historien och händelserna på nästan av sig själva.
-Svårast var att väva ihop handlingen. Att se till att det inte fanns luckor. Att hålla reda på alla personer och händelser. Jag gjorde ett synopsis där jag la alla händelser i ordning för att inte tappa bort mig.
Vilket avsnitt i boken tycker du mest om och varför?
-De som jag tycker mest om är nog Henrik och dottern Emblas interaktion. Sedan kan jag vara stolt över ”actionscenerna”. Avsnittet där Chanette blir anfallen i sitt hem var väldigt underhållande att skriva.
Detta är din första roman, vilka råd vill du ge till unga författare?
-Mitt sätt att komma igång var att börja skriva scener. Det var inte så viktigt att de hängde ihop med en handling i början. Städarbetet tog jag sedan. Viktigaste för mig var att sätta igång ”något”.
Har du någon favoritförfattare?
-Jag tycker mycket om Klas Östergren. Hans verk är ofta humoristiskt eller åtminstone dråpligt formulerade, och alltid mycket välskrivna. Stieg Larssons deckare är fantastiska (de han skrev själv).
-Böcker som jag tycker att man bör ha läst, och som är mycket aktuella idag, är George Orwells "1984" och William Gibsons "Neuromancer".
Olof Wranne
Tekniklektor, Design & Human Factors, Industri- och materialvetenskap
https://research.chalmers.se/person/olowra